Innoveren met mechanische onkruidbestrijding

Als producent van planten en bomen staan we voor de verbetering van de biodiversiteit en de reductie van pesticiden

Om op ecologisch verantwoorde wijze het onkruid te verwijderen op onze percelen hebben we onlangs deze machine aangeschaft. De WEEDELETE® schoffelmachine. Om het onkruid te wieden, roteren de schoffels door de bovenste grondlaag. Dit veroorzaakt geen schade aan onze gewassen omdat de machine rekening houdt met obstakels. Hier is een video te vinden van de machine in werking waarbij dit goed zichtbaar is.

De schoffelmachine wordt op eenvoudige wijze achter een tractor bevestigd. De machine functioneert optimaal bij laag motorvermogen. Naast het wieden van onkruid werkt de WEEDELETE® ook egaliserend; twee-in één dus. De schoffelmachine is grondvolgend en heeft een goede werksnelheid. Voor optimaal resultaat zijn de diepteregeling en werkbreedte traploos instelbaar. Door de ondiepe grondbewerking blijft de ondergrond vast van structuur. Dit zorgt voor extra stabiliteit en is ideaal wanneer we met de machine over de gewiede grondlaag rijden. Daarnaast is het mogelijk de machine op verschillende percelen te gebruiken. We hebben bijvoorbeeld ook percelen met grasbanen in de rijen. Hierbij is het mogelijk de zwartstroken te schoffelen én tegelijk de grasbanen te maaien. Goede bijkomstigheid is dat we minder vaak met onze machines de ondergrond hoeven te belasten.

Een prachtige innovatie voor ons bedrijf. Niet alleen een mooie manier van werken met een goed resultaat, maar ook een duurzaam ‘bestrijdingsmiddel’. We kunnen het gebruik van pesticiden steeds verder reduceren, en hopen in de toekomst helemaal zonder te kunnen.