Gleditsia triacanthos | Boom van het jaar 2023

Met zijn grillige en transparante kroon een prachtige verschijning in elk project of park

De Valse Christusdoorn of Gleditsia triacanthos is met zijn grillige en open kroon een prachtige verschijning in elk project of park. Daarnaast heeft deze soort een grote aantrekkingskracht op bijen. Daarom noemen we dit met recht een bijvriendelijke boom. Omdat deze soort is verkozen tot ‘Boom van het Jaar 2023’ door lezers van de bladen De Boomkwekerij en Tuin+Landschap weiden we er graag een artikel aan. LTO Nederland koos begin dit jaar voor het thema ‘Bomen met open kronen’. Een toenemende kroonbedekking in het stedelijk gebied is belangrijk, maar omwonenden hechten ook veel belang aan direct zonlicht. Een transparante kroon is tevens gunstig voor de onder begroeiing.

Herkomst: Het noordoosten en midden van de Verenigde Staten
Gebruik: Stelt geringe eisen aan de bodem; bestand tegen droogte, strooizout en luchtverontreiniging (komt daarom voor op klimaatboom lijstjes); bij Gleditsia treedt nogal eens taksterfte op, vooral de eerste jaren na het planten; met uitzondering van een galmug die het jonge blad vervormt, weinig last van ziekten; licht behoevende boomsoort; op winderige plaatsen en dan vooral op rijke gronden komt door de enorme scheutontwikkeling takbreuk voor; begeleidingssnoei is noodzakelijk, omdat Gleditsia moeilijk een doorgaande spil vormt; ze kunnen bij het planten geheel ‘kaal gezet’ worden; voorjaarssnoei kan bloeden tot gevolg hebben; mooie park-, laan- en straatboom, ook in de verharding bruikbaar; in voetgangersgebieden bevelen we aan doornloze selecties toe te passen.

Enkele cultivars die wij kweken op een rijtje:

Gleditsia triacanthos inermis

Doornloze vorm van de soort; heeft verder de kenmerken van de soort; bij zaaien van Gleditsia’s is een gedeelte van de nakomelingen doornloos. 
Gleditsia triac. ‘Shademaster’

Cultivar met brede opgaande kroon; geen doorns, donkergroen blad.
Gleditsia triac. ‘Skyline’

Cultivar met een doorgaande kop; piramidale groeiwijze; straatboom, parkboom.
Gleditsia triac. ‘Sunburst’

Jong schot is geel, later geel-groen; weinig doorns, groeit minder krachtig dan de soort; na planten vaak wat problemen met aanslaan; parkboom.